Slagwerkinstrumenten zijn verdeeld in twee groepen: ongestemd en gestemd slagwerk. Tot het ongestemd slagwerk behoren alle soorten trommels, behalve de pauken; de bekendste zijn de kleine trom en het drumstel. Gestemd slagwerk besaat onderandere uit de xylofoon, marimba, vibrafoon, klokkenspel en pauken.

Kleine trom

Het kunnen bespelen van de kleine trom is belangrijk voor de gehele opleiding slagwerk. De kleine trom wordt met name in orkesten gebruikt.

Drumstel

Een drumstel bestaat uit een verzameling van verschillende soorten trommels en bekkens die door één persoon worden bespeeld.
Het drumstel, drums, is het meest populaire instrument binnen de slagwerkopleiding.

Xylofoon

De xylofoon is voorzien van een reeks afgestemde houten klankstaven met daaronder klankversterkende buizen. De xylofoon wordt met name in orkesten en slagwerkensembles bespeeld.

Marimba

De marimba is voorzien van een reeks afgestemde houten klankstaven. Daaronder bevinden zich klankversterkende buizen. De marimba is het grootste melodische slagwerkinstrument.De marimba kan solistisch worden bespeeeld, maar ook in een malletband, slagwerkensemble of in een orkest.

Vibrafoon

De vibrafoon is voorzien van een reeks afgestemde metalen klankstaven. Onder de metalen staven bevinden zich klankversterkende buizen, afgesloten met schijfjes die vast zitten op een lange as. deze as wordt aangedreven door een electromotor waardoor het typische vibrato-effect onstaat. Hieraan dankt de vibrafoon dan ook zijn naam. Aan de onderkant bevindt zich een pedaal die een demplijst bediend die onder de klankplaten ligt waarmee de lengte van de klank geregeld kan worden. Er wordt met twee of vier mallets gespeeld. De vibrafoon wordt met name in Jazz muziek gespeeld.

Pauken

Een pauk is een keteltrom met een gedefinieerde toonhoogte. De ketel is gemaakt van koper of kunststof. De toonhoogte is afhankelijk van de spanning van het vel. De meeste moderne pauken zijn uitgerust met een pedaal dat de spanning van het vel regelt. Met een mechaniek van trekstangen wordt de positie van het pedaal omgezet in de gewenste velspanning. De klankkeur is afhankelijk van het gebruikte materiaal van de kop van de stok (kurk, leer, hout of vilt).

Percussie

Dit zijn veel instrumenten o.a: djembe, conga's, bongo's, timbales, cajon en cowbells.